naslovnačlanoviinformacijeedukacijanovostimelotosmotrekontakt
Maslinari

 

 

 

 

Govoreći o Melotu i Buži vodnjanskoj
Bistro, izrazito zeleno zbog velike količine klorofila, sa tragovima blagog žutog odsjaja.
U okusu se ističu tonovi nedozrelog voća, jabuke, klorofila.
U ustima se može najprije osjetiti pikantan, a zatim gorak okus. Na kraju se ističe posebno snažan okus sušenog voća.
Jednosortno ulje buže je ujednačenog okusa te se pokazalo univerzalnim kako u području prehrane tako i komercijalno. Gorčina i pikantnost su savršeno ujednačeni, karakteristika koja daje ulju ugodniji i manje agresivan okus. Snažnog je voćnog okusa koji potječe iz dva intenzivna okusa: jabuke i ploda masline. Isto su tako prisutni okus radića i artičoke.

 

Autohtona sorta jugozapadne Istre. Uzgaja se na čitavom području Istre i na sjevernojadranskim otocima. Od nedavno se uzgaja i u južnim regijama Hrvatske. Smatra se autohtonom sortom jugozapadne Istre i uz bužu vodnjansku mušku čini preko 50% sortimenta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Govoreći o Melotu i žižoleri
Jednosortno ulje žižolere, agresivnog i trpkog okusa u kojem su pikantnost i gorčina, iako uravnotežene, ipak intenzivne dok je aroma trave i lišća srednjeg intenziteta; ono što odmah upada u oči je dominirajući okus ploda masline koje daje ovom ulju vrlo intenzivan voćni karakter.

 

 

 

Naša sorta; smatra se autohtonom kulturom. Uvedena je u sortnu listu Republike Hrvatske 2007.g.
Uzgaja se na čitavom području Istre, a posebice u njenom jugozapadnom dijelu. U maslinicima se često mogu pronaći višestoljetna stabla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Govoreći o Melotu i rosulji
Aromu ovog ulja odlikuje intenzivna nota gorčine i pikantnosti koja ga čini prilično agresivnim; ipak, ove dvije karakteristike se pokazuju ujednačenim, što je sinonim dobre kvalitete, zahvaljujući dobrom odabiru početka berbe kao i prikladnom konzerviranju maslina u periodu od berbe do prerade. U mirisu se očituju tragovi voća srednjeg intenziteta i miris trave (miris tek pokošene trave), svježi miris tek ubranog, optimalno zrelog voća. Na kraju tipičan okus i miris jabuke, pokazatelj svježine ulja. Isto su tako prisutni miris badema i aromatičnog bilja.

 

 

 

Radi se o sorti rasprostranjenoj u cijeloj Istri, a posebice u njenom jugozapadnom dijelu, južno od Rovinja, te se stoga smatra autohtonom sortom. Uvrštena je u sortnu listu 2007.g.